Stilaan bereidt iedereen zich voor om de 75ste verjaardag van de landing in Normandië te herdenken.

Een belangrijke persoon die aan de basis ligt van de landing in Normandië is de vergeten Antwerpenaar, Hugo Van Kuyck, architect van de landingskaart.

Als Luitenant- Kolonel in het Amerikaanse leger krijgt hij opdracht van Generaal Omar Bradley om de gezamenlijke ‘strand’-kaarten aan de Normandische kusten in kaart te brengen. Deze militaire cartografie was van cruciaal belang voor het slagen van de invasie en hier speelde Hugo Van Kuyck een hoofdrol. De geallieerden wilden ten allen prijs een debacle zoals de Slag van Dieppe in 1942 vermijden. Toen was een pijnlijk gebrek aan kennis van het terrein, voornamelijk wat de kustlijn betrof, een belangrijke factor.
Aan de Generale Staf der geallieerde Strijdkrachten legde hij zijn conclusies voor en beval de landing in Normandië aan op 4, 5 of 6 juni 1944. Eén onbekende factor, namelijk het slechte weer, leidde tot de beslissing om 6 juni te kiezen voor de Operatie Overlord.

Op donderdagavond 17 oktober 2019 organiseert vtbKultuur Kalmthout een lezing over de architect van de landing, Hugo Van Kuyck.

De deskundige militaire uiteenzetting over deze man, die een link heeft met Kalmthout (grootvader Frans Van Kuyck, eigenaar van het Zwaluwdak - nu OCMW gebouw), wordt gedaan door onze gastspreker Luitenant Kolonel Eric Rombouts.

De boeiende lezing over deze vergeten Belg zal die avond gepaard gaan met uniek beeldmateriaal en foto’s uit het legerarchief.

In de grote feestzaal van restaurant Strijboshof, waar de lezing doorgaat, zal een kleine fototentoonstelling te bezichtigen zijn.

De postzegelclub van Kalmthout heeft rond Hugo Van Kuyck en de landing een postzegel uitgebracht. Deze speciale uitgave zal die avond te koop zijn. Op termijn zou dit een collectors item kunnen worden.

Plaats : Restaurant Strijboshof, Achterbroeksteenweg 69, 2920 Kalmthout (grote zaal)

Inkom:5 € voor leden van DF en VAB/vtbKultuur , 8€ voor niet leden.

Inschrijvingen en betalingen op rekeningnr. BE 60 973 189 231 270 van vtbKultuur Kalmthout, met als melding “Landingskaart-Hugo Van Kuyck”.

Voor meer informatie kan U terecht via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ofwel op de website www.vtbkultuur.be/kalmthout.

Wij hopen van harte U dan te mogen begroeten!

Met vriendelijke groeten,

Alain ’T Kindt,

Voorzitter vtbKultuur Kalmthout

 

 

footer2